Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

Waar moet u op letten?

 
De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die eitjes in de toppen van vooral eikenbomen legt. De brandharen van de eikenprocessierups zorgen in Brabant al heel wat jaren voor overlast. Deze haren kunnen in de huid, ogen en bovenste luchtwegen dringen en vervelende irritatieklachten veroorzaken. Van mei tot en met augustus is de overlast het grootst.  
Wat zijn de klachten?
Wanneer de onbedekte huid in contact komt met de brandharen ontstaat binnen 8 uur een pijnlijke rode huiduitslag met hevige jeuk. Door krabben of wrijven kunnen de brandharen zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het lichaam. Als brandharen in de ogen terechtkomen, kan dat binnen 1 - 4 uur een heftige reactie geven. Na inademing kunnen de brandharen ook irritatie of ontsteking geven van neus, keel of bovenste gedeelte van de luchtwegen. De klachten lijken dan in eerste instantie op een neusverkoudheid.  
Wat te doen bij klachten?
Het advies is om elk contact met de rupsen en (oude) nesten te vermijden. Mocht u toch in aanraking zijn gekomen met de brandharen van de rups ga dan niet krabben of wrijven. Strip de huid eerst met plakband om de ergste haren te verwijderen. Spoel daarna de huid of ogen met lauw water. Was ook de kleding die u droeg grondig (liefst op 60 °C). Klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen tot twee weken. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.  
Hoe voorkom je problemen?
Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur)gebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Maak kinderen attent op het gevaar van de rups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.  
Meer weten?
Voor gezondheidsvragen kunt u terecht bij het bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid;
 

17-05-2017


Contact

Spoednummer Keuze 1
 

Huisartsenpraktijk J.Roffelsen Megen

Dr. Baptiststraat 39
5366 BA Megen
Telefoon:
0412-462330
Receptenlijn:
Keuze 2
Assistente keuze 4
Of voor spoed: 0412-462520
Fax:0412-462697
Routebeschrijving >